Haaruitval: wat kun je ertegen doen?

Geplaatst in: Advies, Dames, Heren 1

Dat je haar uitvalt is een natuurlijk proces. Iedereen verliest ongeveer tussen de 50 en 100 haren per dag. Maar wat als je veel meer haren verliest dan dat?

Oorzaak haaruitval

Haaruitval kan verschillende oorzaken hebben en het is dan ook van belang dat je eerst achterhaalt waar jouw haaruitval vandaan komt. In veel gevallen kun je er vervolgens zelf al wat aan doen.

Er worden steeds meer pilletjes en smeersels, waaronder hormoonzalfjes, bedacht om haaruitval te voorkomen en te vertragen. Deze middelen werken bij sommige mensen, maar beïnvloeden de hormonale cyclus van het lichaam vaak nadelig. Om haaruitval daadwerkelijk aan te pakken, is het dan ook van belang om de onderliggende oorzaak te achterhalen en te weten te komen welke specifieke hormonen bij jou uit balans zijn. Dit vormt de basis voor een specifiek plan van aanpak, waarbij aanpassingen in voeding en leefstijl, plus eventueel aanvullende suppleties, de ernst van haaruitval kunnen verminderen.

Haaruitval? Manowi helpt herstellen

Tips tegen haaruitval

Heb jij last van haaruitval? Hieronder vind je enkele tips waarmee je zelf direct aan de slag kunt.

1)      VERMINDER STRESS

Onder stress produceren je bijnieren meer cortisol, ook wel stresshormoon genoemd. Dit hormoon blijft bij een slechte doorbloeding van de hoofdhuid lang aanwezig. Het komt ook in de talgkliertjes terecht in de vorm van melkzuur. Melkzuur kan vervolgens de haarwortel beschadigen, waardoor het betreffende haartje kan afsterven.

Er zijn talloze factoren die ten grondslag kunnen liggen aan stress. Zorg dat je erachter komt wat bij jou de meeste stress veroorzaakt en kijk of je dit kunt elimineren. Als je geen invloed hebt op deze factoren, probeer ze dan eens te ‘accepteren’. Het helpt namelijk niet om het weg te duwen, te negeren of je ertegen te verzetten. Dan wordt de stress vaak alleen maar erger. Acceptatie kan in dit geval rust bieden en zo stress verminderen. Ademhalingsoefeningen of meditatie kunnen je in dit proces ondersteunen.

2)      ZORG VOOR EEN GOEDE DOORBLOEDING

Als je doorbloeding niet goed is, is de kans op haaruitval groter. Een hoofdmassage, maar ook een bezoek aan de sauna met daarna een koude douche, brengt de doorbloeding op gang. Daarnaast bieden wij in de salon dermabrasie behandelingen aan die de hoofdhuid helemaal schoonmaken en optimaliseren, waarbij ook de bloedsomloop gestimuleerd wordt.

Een traag werkende schildklier zorgt ook voor een verminderde doorbloeding. Heb je naast je haaruitval ook klachten zoals overgewicht, weinig energie, koude handen en voeten en constipatie? Dan adviseer ik je om schildklierwaarden te laten meten en, indien nodig, contact op te nemen met een deskundige om je schildklier te ondersteunen.

3)      EET ZWAVELRIJKE EN EIWITRIJKE VOEDING

Om sterk en gezond haar te creëren, heeft je lichaam de juiste bouwstenen nodig. Haar bestaat uit keratine, wat weer uit cysteïne bestaat. Cysteïne is een eiwit dat zwavel nodig heeft en daarom kun je het beste kiezen voor zwavelrijke voedingsmiddelen. Denk aan broccoli, kool (Chinese kool, bloemkool, boerenkool), knoflook, uien, spruiten en prei.

Het essentiële aminozuur lysine is ook een belangrijk stofje. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste aminozuren voor het haar, wellicht doordat dit de opname van zink en ijzer verbetert.

Eiwitrijke voeding zoals vlees, vis en tempeh bevat lysine. Daarnaast zitten noten, zaden, quinoa en boekweit ook vol met dit nutriënt.

Met name eieren zijn rijk aan biotine, ook wel bekend als vitamine B8. Ook dit blijkt een belangrijke vitamine te zijn in de strijd tegen haaruitval. Je kunt biotine ook slikken in de vorm van een supplement.

4)      ZORG VOOR VOLDOENDE IJZERINAME

Een tekort aan ijzer kan ook leiden tot overmatig haaruitval. Bij een ijzertekort raad ik je aan om dit vooral uit je voeding te halen. Goedkope ijzersupplementen kunnen juist ijzer stapelen in je lichaam en richten zo meer schade aan dan dat ze goed voor je zijn.

IJzer komt in 2 vormen voor in voedsel: als heemijzer en als non-heemijzer. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten en wordt beter opgenomen dan het non-heemijzer dat zich zowel in dierlijke als plantaardige producten bevindt. Goede bronnen van heemijzer zijn: vlees, vis en kip. Goede bronnen van non-heemijzer zijn: spinazie, havermout, quinoa, spirulina, ei, linzen en noten.

5)      WEES LIEF VOOR JE DARMEN

Gezonde darmen liggen ten grondslag aan een goede opname van vitamines en mineralen en een evenwichtige hormoonhuishouding. Wanneer er sprake is van haaruitval dient er daarom altijd te worden gekeken naar de gezondheid van de darmen.

Heb je een traag ontlastingspatroon of juist vaak diarree? Het aanpakken van de verteringsproblemen is altijd de eerste stap om de hormonen in het lichaam in balans te brengen. Door de samenstelling van de darmflora in beeld te brengen met behulp van een ontlastingsonderzoek en voedselintoleranties in kaart te brengen door een voedselintolerantietest, kan er gericht te werk worden gegaan.

Meer advies over haaruitval?

Neem je deze tips in acht, dan merk je zeker verschil. Dit zal niet van de ene op de andere dag zijn en het zal wat discipline vergen. Doorzetten is hier het toverwoord. Hou vol!

Wil je meer advies over/bij haaruitval, neem dan even contact met ons op. We helpen je graag!

Liefs,

Marion

 

  1. Marie Sanders
    | Beantwoorden

    Ik kreeg zoveel verschillende tips voor haaruitval tegengaan, ik wist niet meer waar ik moest beginnen. Bedankt voor alle tips, ik heb een afspraak bij mijn kapper gemaakt voor een dermabrasie behandeling. Hopelijk zal het nu wat beter worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *