Droog haar: what to do?!

Geplaatst in: Advies, Dames, Haarproblemen, Heren 0

Voelt jouw haar ook weleens aan als stro? Heb je ook last van dof haar waar geen enkele glinstering meer in zit? Dan ben je niet de enige. Veel van onze klanten komen binnen met klachten over droog haar. Maar wat is droog haar nu eigenlijk en wat kun je ertegen doen?

Kenmerken droog haar

Herken je onderstaande punten? Dan heb je te maken met droog haar.

  • Je haarpunten zijn gespleten en voelen droog en ruw aan;
  • Je hebt vaak last van statisch haar;
  • Je haar is niet flexibel en breekt daardoor snel af;
  • Je haar wordt niet snel vet;
  • Vooral ’s morgens heb je last van klitten en/of warrig haar;
  • Je hebt dof haar en mist glans.

Oorzaken

Wist je dat mensen met krullen of lang haar eerder en vaker last hebben van droog haar? Hoe langer het haar, hoe groter de kans op droge lokken!

We horen heel vaak dat klanten in de winter droge haren hebben. Hoe dat komt? Natuurlijk heeft de temperatuur een grote invloed op de gezondheid van je haar, maar wat denk je van je nylon winterjas of van wollen truien? Dit maakt je haar vaak extra statisch.

Ook in de zomer kennen een flink aantal mensen dit veelgehoorde probleem. Wij behandelen de meest gehoorde oorzaken van droog haar en geven je passende tips! Wat dacht je van een droge lucht op je werk, een verkeerde haarborstel of het onvoldoende drinken van water? Watch out!

Zon, zee en chloor

Ga je op zonvakantie en ben je van plan om lekker te bruinen en te zwemmen? Pas op! Dit zijn namelijk echte killers voor je gezonde haren!

Zon, zeewater en chloor drogen je haar simpelweg uit. Het zout trekt namelijk gemakkelijk het vocht uit je haar en chloor zorgt ervoor dat je natuurlijke talgvet van je hoofdhuid verdwijnt. En de zon? Ook die droogt je haar uit. En dat willen we allemaal nou nét niet, toch? Gebruik in de zomermaanden dan ook beschermende producten die de invloed van zon, zee en chloor tegengaan en/of verminderen.

Douchen

Wie houdt er nu niet van een lange, warme douche?! Maar het is ó zo slecht voor je haar (en voor je huid)! Warm water zet namelijk je haarschubben open, waardoor je haar dof en pluizig wordt. Oh, en lekker hard met je handdoek over je hoofdhuid wrijven om je haar te drogen? Echt dames, doe dit niet. Ook hierdoor gaan je schubben openstaan. En daar word je haar niet mooier van …

Föhnen en stylen

Hup, snel nog even onder de douche voordat je weggaat en daarna op standje maximaal föhnen. Lekker snel droog, mooi in model: ideaal. Toch? Nou nee. Het lijkt misschien ideaal, maar het kan je haar op den duur aardig beschadigen.

Niet alleen met föhnen, maar ook door het gebruik van andere warme stylingstools, zoals een stijltang of krultang, kan je haar heel droog worden. De warmte droogt namelijk je haar uit, waardoor het snel afbreekt. Niet (te vaak) doen dus!

Chemische behandelingen

Hoe heerlijk en hoe verslavend het ook is, droog haar door verfbehandelingen of door het zetten van een permanent kan dus echt. Het is natuurlijk heerlijk om eens in de zoveel tijd je haar te laten verven, maar houd de conditie van je haar goed in de gaten!

Vitamines

Krijg je onvoldoende vitaminen binnen? Dan kan je haar er ook droog en dof uit gaan zien. Welke vitaminen je moet nemen om van je droge haar af te komen? Je leest het even verderop.

Droog haar verzorgen

Nu we de oorzaken van je niet zo vochtige en talgbehoevende haar hebben besproken, wil je natuurlijk ook dolgraag weten wat je eraan kunt doen. Let wel: wij kunnen je niet garanderen dat elke oplossing voor iedereen werkt. Kijk goed naar wat de oorzaak is van jouw droge haar en probeer diverse dingen uit. Er zit vast wel een tip bij die werkt voor jou!

Tips voor, tijdens en na het douchen

Droog haar voorkomen of herstellen? Je haar houdt ervan om met lauw of koud water uitgespoeld te worden. Je schubben sluiten dan volledig en houden het vocht binnen.

Ben je van plan om te föhnen? Wees dan lief voor je haar en gebruik allereerst een hittebeschermend product. Föhnen doe je, het liefst niet al te lang, in een lage (koele) stand.

Nog een tip: wikkel je haar in een handdoek of laat het lekker aan de lucht drogen. Stukken beter voor je haar in plaats van het droog te wrijven. Zeg maar hallo tegen je glanzende haar zonder pluis!

Gevoed kapsel? Dit zijn de trucs

Zorg dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat de talgproductie toeneemt, wat je haar dus minder droog maakt! Je kunt vitaminepilletjes nemen, maar voeding als melk, broccoli, spinazie en wortel helpen je ook op weg.

Wat je verder kunt doen? Gebruik voedende haarproducten die geschikt zijn voor dagelijks gebruik (de zogenaamde ‘milde’ haarproducten). Wij adviseren je graag over een shampoo, conditioner of masker speciaal voor droog haar. Een masker van olijfolie is bijvoorbeeld een echte topper voor je haar. Let wel: dagelijks een masker gebruiken, raden we dan weer af. Hierdoor kan je haar namelijk té vet worden.

Nog meer oplossingen tegen droog haar

We kunnen wel een boek schrijven over mogelijke oplossingen voor je droge haar, maar zullen ons voor nu even beperken tot een paar tips die écht het proberen waard zijn:

  • ‘s Nachts je haar in een vlecht of strakke staart? Gebruik dan een satijnen sjaaltje waarmee je je haar vastmaakt;
  • Slaap op een satijnen kussen voor minder wrijving;
  • Ga voor een hoofdmassage! Dit stimuleert de talgproductie;
  • Laat je droge punten geregeld bijknippen (4-6 weken);
  • Drink voldoende water.

Voor droog haar zijn ook zeker onze salonbehandelingen, zoals Rescue of een vochtshot, aan te raden! Voor een diagnose neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Liefs,

Marion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *